Publicación:
Characterization of the techno-functional properties of starch from Purple yam (Dioscorea alata), Hawthorn yam (Dioscorea rotundata) and Diamante 22-type yam •

dc.contributor.authorSalgado Ordosgoitia, Rodrigo Daniel
dc.contributor.authorRodríguez Manrique, Jhonatan Andrés
dc.contributor.authorCohen Manrique, Carlos Segundo
dc.contributor.authorMendoza Ortega, Gean Pablo
dc.contributor.researchgroupCiencias, Entorno y optimización (CEO)
dc.date.accessioned2025-09-15T15:11:12Z
dc.date.issued2018
dc.description.abstractThis study is aimed at evaluating the techno-functional properties of starches from several yam species (Purple yam, Hawthorn yam and Diamante 22-type yam). Analytical procedures were performed according to the methods described by different authors in order to calculate waterabsorption index (WAI), water-solubility index (WSI), swelling power (SP) and syneresis. Likewise, descriptive statistics and experimental designs for interpretation of the results were also performed. The results showed that Hawthorn yam has the highest WAI (15.15 g gel/g sample, at 90°C). While WSI was similar for all species, SP is dependent on the temperature with values of 16.10 g gel/g sample (Purple yam and Hawthorn yam), and 11.25 g gel/g sample at 90°C (Diamante 22-type yam). All yam species underwent progressive reduction in syneresis, which suggests that these types of starches could be used to manufacture foods that require maintaining moisture levels.eng
dc.description.researchareaEstadística Aplicada y Optimización
dc.description.researchareaMatemáticas aplicadas
dc.description.researchareaMateriales y Entorno
dc.description.researchareaQuímica y Física teórica
dc.format.extent10 páginas
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifier.citationThe author; licensee Universidad Nacional de Colombia. Revista DYNA, 85(207), pp. 143-152, Octubre - Diciembre, 2018, ISSN 0012-7353 DOI: http://doi.org/10.15446/dyna.v85n207.72869
dc.identifier.eissn0012-7353
dc.identifier.urihttps://repositorio.cecar.edu.co/handle/cecar/10952
dc.language.isoeng
dc.publisher.placeColombia
dc.relation.citationendpage152
dc.relation.citationissue207
dc.relation.citationstartpage143
dc.relation.citationvolume85
dc.relation.ispartofjournalDYNA
dc.relation.referencesTecheira, N., Sívoli, L., Perdomo, B., Ramírez, A. and Sosa, F., Caracterización fisicoquímica, funcional y nutricional de harinas crudas obtenidas a partir de diferentes variedades de yuca (Manihot esculenta Crantz), batata (Ipomoea batatas Lam) y ñame (Dioscorea alata), cultivadas en Venezuela. Interciencia [Online], 39(3), pp. 191- 197, 2014. [fecha de referencia: Marzo 12 de 2018]. Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33930206009
dc.relation.referencesQuintero, I., Polo, J., Jarma, A. and Espitia, A., Enraizamiento in vitro de Dioscoreas sp. Revista Colombiana De Biotecnología [Online], 5(2), pp. 51-56, 2003. [fecha de referencia: Junio 10 de 2018]. Disponible en: https://revistas.unal.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/575/1112
dc.relation.referencesAcevedo-Mercado, A.N., Salcedo-Mendoza, J.G. and SandovalAssia, I.S., Desarrollo y productividad de ñame (Dioscorea trífida y Dioscorea esculenta) en diferentes condiciones hídricas. Acta Agronómica [Online], 64(1), pp. 30-35, 2015. [fecha de referencia: Mayo 20 de 2018]. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120- 28122015000100004&lng=en&nrm=iso DOI: 10.15446/acag.v64n1.43917.
dc.relation.referencesGonzález-Vega, M.E., El Ñame (Dioscorea spp.). Características, usos y valor medicinal. Aspectos de importancia en el desarrollo de su cultivo. Cultivos Tropicales [Online], 33(4), pp. 5-15, 2012. [fecha de referencia: Enero 15 de 2018]. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258- 59362012000400001&lng=es&nrm=iso
dc.relation.referencesChien-Chun, H., Po-Yuan, C., Yu-Yuan, C. and Chiun, C.R.W., Chemical compositions and enzyme activity changes occurring in yam (Dioscorea alata L.) tubers during growth. LWT, 40, pp. 1498- 1506, 2007. DOI: 10.1016/j.lwt.2006.12.006
dc.relation.referencesBhandari, M.R., Kawabata, J. and Kasai, T., Nutritional evaluation of wild yam (Dioscorea spp.) tubers of Nepal. Food Chemistry, 82, pp. 619-623, 2003. DOI: 10.1016/S0308-8146(03)00019-0
dc.relation.referencesReina-Aranza, Y.C., El Cultivo de ñame en el caribe colombiano. Documentos De Trabajo Sobre Economía Regional [Online], 168, pp. 1-34, 2012. [fecha de referencia: Diciembre 10 de 2017]. Disponible en: http://www.banrep.gov.co/docum/Lectura_finanzas/pdf/dtser_168.pdf
dc.relation.referencesGarcía, A., Peréz, E. and Dávila, R., Características físicas, químicas y funcionales de las harinas obtenidas por secado del ñame, ocumo y mapuey. Agronomía Tropical [Online], 262(1-4), pp. 51-67, 2012. [fecha de referencia: Abril 2 de 2017]. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0002- 192X2012000100005&lng=es&nrm=iso
dc.relation.referencesLI, P.H., Huang, C.C., Yang, M.Y. and Wang, C.R., Textural and sensory properties of salted noodles containing purple yam flour. Food Research International, 47, pp. 223-228, 2012. DOI: 10.1016/j.foodres.2011.06.035
dc.relation.referencesAcuña-Pinto, H.M., Extracción, caracterización y aplicación de almidón de ñame variedad blanco (dioscorea trifida) originario de la región amazónica colombiana para la elaboración de productos horneados. Tesis de Especialización, Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos, ICTA, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, D.C., 2012.
dc.relation.referencesAmandikwa, C., Iweb, M.O., Uzomah, A. and Olawuni, A.I., Physicochemical properties of wheat-yam flour composite bread. Nigerian Food Journal, 33, pp. 12-17, 2015. DOI: 10.1016/j.nifoj.2015.04.011
dc.relation.referencesLobato-Caballeros, C., Ramírez-Santiago, C., Vernon-Carter, E.J. and Alvarez-Ramírez, J., Impact of native and chemically modified starches addition as fat replacers in the viscoelasticity of reduced-fat stirred yogurt. Journal of Food Engineering, 131, pp. 110-115, 2014. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2014.01.019
dc.relation.referencesZhu, F., Impact of ultrasound on structure, physicochemical properties, modifications, and applications of starch. Trends in Food Science & Technology, 43, pp. 1-17, 2015. DOI: 10.1016/j.tifs.2014.12.008
dc.relation.referencesLan, X., Li, Y., Xie, S. and Wang, Z., Ultrastructure of underutilized tuber starches and its relation to physicochemical properties. Food Chemistry, 188, pp. 632-640, 2015. DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.05.025
dc.relation.referencesGutiérrez, T,. Tapia, M., Pérez, E. and Famá, L. Structural and mechanical properties of edible films made from native and modified cush-cush yam and cassava starch, Food Hydrocolloids, 5, pp. 211- 217, 2015. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2014.11.017
dc.relation.referencesGonzález, A., León, F., Rivera, A., Muñoz, C. and Bermejo, J., Lanostanoid Triterpenes from Ganoderma lucidum. Journal of Natural Products, 62(12), pp. 1700-1701, 1999. DOI: 10.1021/np990295y
dc.relation.referencesSantacoloma, L. and Granados, J., Interrelación entre el contenido de metabolitos secundarios de las especies Gliricidia sepium y Tithonia diversifolia y algunas propiedades físicoquímicas del suelo. Revista de Investigación Agraria y Ambiental [Online], 3(1), pp. 52-62, 2012. [fecha de referencia: Mayo 17 de 2018]. Disponible en: http://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/934/933
dc.relation.referencesKolawole, F. and Akinpelu, C., Physical, functional, pasting and thermal properties of flours and starches of six Nigerian rice cultivars. Food Hydrocolloids, 44, pp. 478-490, 2015. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2014.10.005
dc.relation.referencesLi, X., Xia, Y., Gao, W., Jiang, Q., Guo, H., Cao, J., Huang, L. and Xiao, P., Evaluation of three traditional Chinese medicine (TCM) starches and potential application in health product industry. Food Hydrocolloids, 40, pp. 196-202, 2014. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2014.02.019
dc.relation.referencesRed Nacional De Agencias De Desarrollo Local, Plan Estratégico Departamental De Ciencia, Tecnología E Innovación De Sucre, 2013.
dc.relation.referencesChávez, D., Lozano, E., Salcedo, J. and Fernández, A., Rediseño y evaluación de un equipo para la obtención de almidón de Ñame y subproductos. Revista Facultad Nacional de Agronomía, 67(2), pp. 353-356, 2014.
dc.relation.referencesPérez, J., Fernández, A. and Salcedo, J., Evaluación de un proceso continuo de burbujeo para recuperación de almidón y mucilago de ñame. Temas Agrarios, 20(1), pp. 71-80, 2015. DOI: 10.21897/rta.v20i1.749
dc.relation.referencesBello, A., Amilopectina: Caracterización molecular y funcional. Tesis Doctoral, Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del Instituto Politécnico Nacional, Unidad Irapuato, Guanajuato, México, 1995.
dc.relation.referencesMiller, G., Use of Dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Analytical Chemistry, 31(3), pp. 426-428, 1959. DOI: 10.1021/ac60147a030
dc.relation.referencesISO 6647-1:2007. Rice - Determination of amylose content. Part one: Reference method. Geneva, 2007, 7 P.
dc.relation.referencesMorrison, W.R. and Laignelet, B., An improved colorimetric procedure for determining apparent and total amylose in cereal and other Starches. Journal of Cereal Science, 1, pp. 9-20, 1983. DOI: 10.1016/S0733-5210(83)80004-6
dc.relation.referencesSalcedo, J., Rodríguez, M. and Figueroa, J., Efecto de la acetilación en las propiedades estructurales y funcionales de almidones de yuca (Manihot esculenta Crantz) y ñame (Dioscorea alata cv. Diamante 22). Revista Mexicana de Ingeniería Química [online], 15(3), pp.787- 796, 2016. [fecha de referencia: Enero 14 de 2017]. Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62048168010 ISSN: 1665- 2738
dc.relation.referencesAACC., Approved methods of the American Association of Cereal Chemists, methods, 61-02.01 (RVA), 88-04 (WHC), (11th ed.). St. Paul, Minnesota: American Association of Cereal Chemists, 2012.
dc.relation.referencesEastman, J. and Moore, C., Cold water soluble granular starch for delled food compositions. U.S. Patent 4: pp. 465-702, 1984.
dc.relation.referencesCrosbie, G., The relationship between starch swelling properties, paste viscosity and boiled noodle quality in wheat flours. Journal of Cereal Science, 13(2), pp. 145-150, 1991. DOI: 10.1016/S0733- 5210(09)80031-3
dc.relation.referencesMeaño, N., Ciarfella, A. and Dorta, A., Evaluación de las propiedades químicas y funcionales del almidón nativo de ñame congo (Dioscorea bulbifera L.), para predecir sus posibles usos tecnológicos. SABER. Revista Multidisciplinaria del Consejo de Investigación de la Universidad de Oriente [Online], 26(2), pp. 182-187, 2014. [fecha de referencia: Mayo 21 de 2018]. Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=427739467011 ISSN: 1315- 0162
dc.relation.referencesTecheira, N., Formulación y evaluación de productos alimenticios dirigidos al adulto mayor, a base de almidones modificados y harina de ñame (Dioscórea alata). Tesis de Doctorado en Ciencia y Tecnología de Alimentos, Universidad Central de Venezuela, Caracas, 2008.
dc.relation.referencesPaternina, A., Efecto de la adición de almidón y harina de ñame en las propiedades fisicoquímicas, tecnofuncionales y sensoriales de salchichas bajas en grasa. Tesis de Maestria en Ciencias Agroalimentarias, Universidad de Córdoba, Ciénaga de Oro, Colombia, 2017.
dc.relation.referencesJayakody, L., Hoover, R., Liu, Q. and Donner, E., Studies on tuber starches. II. Molecular structure, composition and physicochemical properties of yam (Dioscorea sp.) starches grown in Sri Lanka. Carbohydrate Polymers, 69(1), pp. 148-163, 2007. DOI: 10.1016/j.carbpol.2006.09.024
dc.relation.referencesBenavent, Y. and Rosell, C., Comparison of porous starches obtained from different enzyme types and levels. Carbohydrate Polymers, l(157), pp. 533-540, 2017. DOI: 10.1016/j.carbpol.2016.10.047
dc.relation.referencesAraujo, C., Rincón, A. and Padilla, F., Caracterización del almidón nativo de Dioscorea bulbifera L. Archivos Latinoamericanos de Nutrición [Online], 54(2), pp. 241-245, 2004. [fecha de referencia: Octubre 3 de 2018]. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004- 06222004000200016&lng=es&nrm=iso ISSN: 0004-0622.
dc.relation.referencesHernández, M., Torruco, J.G., Chel, L. and Betancur, D., Caracterización fisicoquímica de almidones de tubérculos cultivados en Yucatán, México. Food Science and Technology, 28(3), pp. 718- 726, 2008. DOI: 10.1590/S0101-20612008000300031
dc.relation.referencesChen, X., Li, X., Mao, X., Huang, H., Wang, T., Qu, Z., Miao, J. and Gao, W., Effects of drying processes on starch-related physicochemical properties, bioactive components and antioxidant properties of yam flours. Food Chem., 224, pp. 224-232, 2017. DOI: 10.1016/j.foodchem.2016.12.028
dc.relation.referencesOladebeye, A., Oshodi, A., Amoo, I. and Karim, A., Functional, thermal and molecular behaviours of ozone-oxidised cocoyam and yam starches. Food Chemistry, 141(2), pp. 1416-1423, 2013. DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.04.080
dc.relation.referencesSalcedo, J.G., Figueroa, J.A., Restrepo, C.A., Aguirre, J.A., Cervera, M. and Paternina, A.L., Capitulo III: El almidón. In: Salcedo, J., Contreras, K., Agroindustria de productos amiláceos I: Yuca (Manihot esculenta Crantz) y ñame (Dioscorea spp.), Sincelejo, pp. 39–76, 2017.
dc.relation.referencesRached, L., De-Vizcarrondo, C., Rincón, A. and Padilla, F., Evaluación de harinas y almidones de mapuey (Dioscorea trifida), variedades blanco y morado. Archivos Latinoamericanos de Nutrición [Online], 56(4), pp. 375-383, 2006. [fecha de referencia: Octubre 3 de 2018]. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004- 06222006000400010&lng=es&nrm=iso ISSN: 0004-0622.
dc.relation.referencesAhmed, R., Zhongyi, Li., Matthew, K. and Stephen, A., Genetically modified starch: state of art and perspectives. In: Halley, P. and Avérous, L., Starch polymers: from genetic engineering to green applications. Elsevier, USA, pp. 13-14, 2014.
dc.relation.referencesFalade, K. and Ayetigbo, O., Effects of annealing, acid hydrolysis and citric acid modifications on physical and functional properties of starches from four yam (Dioscorea spp.) cultivars. Food Hydrocolloids, 43, pp. 529-539, 2015. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2014.07.008
dc.relation.referencesSalcedo, J., Hernández, J. and Fernández, A., Effect of the acetylation process on native starches of yam (Dioscorea spp.). Revista Facultad Nacional de Agronomía, 69(2), pp. 7997-8006, 2016. DOI: 10.15446/rfna.v69n2.59144
dc.relation.referencesSrichuwong, S., Isono, N., Jiang, H., Mishima, T. and Hisamatsu, M., Freeze–thaw stability of starches from different botanical sources: Correlation with structural features. Carbohydrate Polymers, 87(2), pp. 1275-1279, 2012. DOI: 10.1016/j.carbpol.2011.09.004
dc.relation.referencesMartins, Z.E., Pinho, O. and Ferreira, I.M.P.L.V.O., Food industry by-products used as functional ingredients of bakery products. Trends Food Sci. Technol., 67, pp. 106-128, 2017. DOI: 10.1016/j.tifs.2017.07.003
dc.relation.referencesSalcedo, J.G., Hernández, E.J., García, M., Mendoza, G.P., Almario, J. and Acosta, A., Capítulo V: Aplicación de harinas, almidones y subproductos de la extracción del almidón en productos alimentarios, en Agroindustria de productos amiláceos I: Yuca (Manihot esculenta Crantz) y Ñame (Discorea spp), Universidad de Sucre, pp. 203-213, Sincelejo, Sucre, 2017.
dc.rightsDerechos Reservados. Corporación Universitaria del Caribe – CECARspa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rights.licenseAtribución-NoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourceDOI:10.15446/dyna.v85n207.72869
dc.subject.proposalYameng
dc.subject.proposalStarcheng
dc.subject.proposalTechno-functional propertieseng
dc.titleCharacterization of the techno-functional properties of starch from Purple yam (Dioscorea alata), Hawthorn yam (Dioscorea rotundata) and Diamante 22-type yam •eng
dc.typeArtículo de revista
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.contentText
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/article
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ART
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dspace.entity.typePublication

Archivos

Bloque original

Mostrando 1 - 1 de 1
Cargando...
Miniatura
Nombre:
0012-7353-dyna-85-207-143 (1).pdf
Tamaño:
828.36 KB
Formato:
Adobe Portable Document Format

Bloque de licencias

Mostrando 1 - 1 de 1
Cargando...
Miniatura
Nombre:
license.txt
Tamaño:
14.49 KB
Formato:
Item-specific license agreed upon to submission
Descripción: