Publicación:
Kinetics of mass transfer during osmotic dehydration of auyama (Caribbean pumpkin) in ternary solutions

dc.contributor.authorRodríguez Manrique, Jhonatan Andrés
dc.contributor.authorTorregroza Espinosa, Angélica
dc.contributor.authorSalgado Ordosgoitia, Rodrigo
dc.contributor.researchgroupGestión de la innovación empresarial y social
dc.date.accessioned2025-08-29T14:16:16Z
dc.date.issued2019
dc.description.abstractThe aim of this study was to address the modeling of aspects such as weight reduction (WR), solid gain (SG) and weight-loss (WL) in Caribbean pumpkin samples osmotically dehydrated in ternary solutions. For this purpose, osmotic dehydration was carried out using two ternary solutions: stevia-salt-water (S1) and glucose-salt-water (S2) at different concentrations (20%, 30% and 40% w/w), and processing times of 40 min, 80 min, 120 min, and 160 min. Also, the diffusion coefficient was determined and the analysis of variance with orthogonal polynomials was performed to find the best treatment for dehydration of auyama samples (p≤0.05). The results suggest that the solution constituted by stevia-salt-water, allows greater reduction of weight and gain of solids when a concentration of 40% is used at a time of 78.12min until reaching a humidity percentage of 60.06%. Similarly, the values of the diffusion coefficient for this solution ratify that the increase in concentration generates less resistance to mass transfereng
dc.description.abstractEl objetivo fue estudiar el modelamiento de la reducción de peso (WR), ganancia de sólidos (SG) y pérdida de peso (WL) de la ahuyama deshidratada osmóticamente en soluciones ternarias. Para este propósito, se realizó un proceso de deshidratación osmótica en dos soluciones ternarias, estevia-sal-agua (S1) y glucosa-sal-agua (S2) a diferentes concentraciones (20%, 30% y 40% p/p), los tiempos de procesamiento fueron de 40 min, 80 min, 120 min, 160 min. Además, se determinó el coeficiente de difusión y un análisis de varianza complementado con la técnica de polinomios ortogonales para establecer el mejor tratamiento frente a la deshidratación de la ahuyama (p≤0.05). Se concluye que la solución constituida por estevia-sal-agua, permite mayor reducción de peso y ganancia de sólidos cuando se emplea una concentración del 40% a un tiempo de 78.12min hasta alcanzar un porcentaje de humedad del 60.06%. De igual forma, los valores del coeficiente de difusión para esta solución ratifican que el incremento de la concentración, genera menor resistencia a la transferencia másica.spa
dc.description.researchareaInnovación en TIC
dc.description.researchareaInnovación Social
dc.description.researchareaInnovación tecnológica para el desarrollo de productos con insumos de la región
dc.format.extent6 páginas
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifier.citationRODRIGUEZ-MANRIQUE, Jhonatan Andrés; TORREGROZA-ESPINOSA, Angélica and SALGADO-ORDOSGOITIA, Rodrigo. Kinetics of mass transfer during osmotic dehydration of auyama (Caribbean pumpkin) in ternary solutions. Dyna rev.fac.nac.minas [online]. 2019, vol.86, n.209, pp.120-125. ISSN 0012-7353. https://doi.org/10.15446/dyna.v86n209.72895.
dc.identifier.eissn0012-7353
dc.identifier.urihttps://repositorio.cecar.edu.co/handle/cecar/10813
dc.language.isoeng
dc.publisher.placeColombia
dc.relation.citationendpage125
dc.relation.citationstartpage120
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dc.rightsDerechos reservados. Corporación universitaria del caribe-cecarspa
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dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rights.licenseAtribución-NoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourcehttps://doi.org/10.15446/dyna.v86n209.72895
dc.subject.proposaldehydrationeng
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dc.subject.proposalauyamaeng
dc.subject.proposalkineticseng
dc.titleKinetics of mass transfer during osmotic dehydration of auyama (Caribbean pumpkin) in ternary solutionseng
dc.typeArtículo de revista
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.contentText
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/article
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